HASix Rádióamatőr Fórum
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
2010 Szeptember 07, 21:00

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
HASIx Találkozó - 2010 szeptember 18 13:00
Jelentkeztél már?
23 543 Hozzászólás 1 985 Témában írta 1 025 Felhasználó
Legújabb tag: HA5FLY
* ** Főoldal Súgó Keresés Naptár Bejelentkezés Regisztráció
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
2010 Szeptember 07, 21:00

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
+  HASix Rádióamatőr Fórum
|-+  Fórum
| |-+  Müegyetemi Rádió Club (Moderátor: ha6nn)
| | |-+  Felhívás
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában « előző következő »
Oldalak: 1 ... 3 4 [5] Le Nyomtatás
Szerző Téma: Felhívás  (Megtekintve 1650 alkalommal)
ha6pc
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #60 Dátum: 2010 Június 22, 13:11 »

5 Megán... és miről beszélgetnénk?
Az amatőröket-sajnos-sosem fogják odaengedni.
Nem is tehetnék. Kinek is megy ott a készüléke?
Ki az,aki képes ott működővé tenni a készülékét?
Ki az,aki még képes akár 100-as ütemben ékezetes-írásjeles távírászatra?
Az 1,8 MHz miért is nem jó? Vagy a 145 Mega?
Melyik ügyelet vállalja,hogy "szutykos civil"-ekkel kooperáljon?
Nem keltene-e bérfeszültséget,hogy a HT. fizetésért ügyel,a civil ingyért?
És Kanada,vagy Tunguszka az,ahol napokig lehet menni gépkocsival,hogy emberrel találkozz. Ott másként van. Ott biztosan kell a kooperáció.
Ha nálunk is kellene,már lenne. De nem van. Biztosan nem kell...
Vagy mindenki csak ötletel és arra vár,hogy valaki megcsinálja-megszervezze.
A mindenki másikra vár-ból következik,hogy senki nem lép;egy picit sem.
De itt megy a tudákosság,hogy mennyire kellene.
Druszám-apu! Ha valami kell,akkor az előbb utóbb megvalósul! Itt 20éve EZ,nem történt meg. Ami volt,azt lerombolták. Amatőrök rombolták le-ostoba pöffeszkedő kivagyiságból. Most itt tartunk. Jajveszék,fogcsikorg-nemhogy eredmény,de érdemi kisérlet sincsen;hogy elkezdődjön. Üres szófosás van. Ez az ábra.
Naplózva
ha5gn
Hero Member

Nem elérhető Nem elérhető

Nem: Férfi

Profil megtekintése
« Válasz #61 Dátum: 2010 Június 22, 14:20 »

Csak azért emlegettem a rókavadászatot, hogy megértsd mondandómat: Az a fixa ideálom, hogy a katasztrófarádiózásnak semmi köze a rádióforgalmazáshoz! (Nyuszó-muszó!  cheesy kiss kiss kiss)

Szia Gyuri!

Hát, ha nem mondod, sosem jöttem volna rá, hogy ezért emlegeted a rókavadászatot. Emlegethetted volna a kőfaragókat meg a balett-táncosokat is (Vö. Három Testőr Afrikában), azoknak sincs köze hozzá.

A fixa ideáddal tökéletesen egyetértek: a katasztrófarádiózáshoz tényleg semmi köze a rádióforgalmazásnak. Csak egészítsük ki: a rádióamatőrködésnek se.
(A Nyuszó-muszótól eltekintek).  huh

Még emlékszem, hogy volt a "készenléti szolgálat", amikor hétfőnként az R3-as átjátszón (a titokban tartott!) 500Hz-es hívóhanggal jelentkeztünk be a szegény tűzoltóság ügyelethez, aki nagyon unhatta szegény. Máig nem értem, mire volt jó, pedig akkor nem volt nemcsak hogy mobil meg Internet meg bohócrádió meg GPS, de még drótos telefon meg CB is alig.

De tudod mit: Katasztrófarádiózz! Csak arra vigyázz, hogy ne légy senkinek az útjában, amikor baj van.

És ha az a véleményed, hogy Magyarországon nem jó a katasztrófavédelem, hát lehet. Nem értek hozzá. Azért eddig elég jól megvoltunk, szerint nem a katasztrófavédelemmel volt baj, hanem az elhanyagolt gátakkal, meg nagyrészt a hülye, felelőtlen emberekkel.

De ha rossz a katasztrófavédelem, akkor a javítást nem az amatőrök bevonásával kell kezdeni. Majd ha lesz jó katasztrófavédelem, és az azt mondja, hogy szüksége van az amatőrökre is, és legalább KÉTSZER mondja (Kossuth nóta: Ha MÉGEGYSZER azt üzeni ...)  , akkor sorakozni kell. De addig nem érdemes nyújtogatni az ujjunkat, és esetenként hülyét csinálni magunkból (ld. R3 tűzjelentés).

Üdv, János, 5GN

P.S. Sorry, Kuruc Infot nem olvasok. Mindent azért már mégse.

« Utoljára szerkesztve: 2010 Június 22, 14:38 írta ha5gn » Naplózva

73 & DX - János, HA5GN
Farkas György
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #62 Dátum: 2010 Június 22, 14:23 »

Üdv Druszám!
Bevezetés: Ha tudnám szerkeszteni mondanivalóm, úgy ahogy szeretném, de nem mén...
Ez okán nincs idézet, kiemelés , usw...
No, visszafele....
Írod: Amatőrök rombolták le....    Nem akarom fokozni véleményemmel az igaz állításod  rolleyes ...
Csak némi RÁM IS VONATKOZÓ AXIÓMÁT: ÉN SEM BÍRTOKLOM A BÖLCSEK KÖVE NEVŰ "IDEA"-t!!!( rolleyes Most nem akarok "el-evezni" olyan területekre ami az egységes gondolkodás, meghallgatom a másik véleményét,... ráadásul én vagyok a platforrm legtoleránsabb gondolkodója..., undsoweiter területekre.
Remélem senki nem azt érti olvasásamkor, hogy szidalmakat zúdítottam, úgy általánosan...)
Lényeg: Ha van egy sokak által emlegetett tapasztalati dolog, azt meghallgatom, átgondolom, és ha azzal ellenkező a véleményem objektíven megmondom.
Természetesen, ha a mondandóm nem gyakorlati, és ellenkezik a tapasztalatokkal, és netán...    Szóval, ha nem egy kellően, "mást mutat a gyakorlat" szerint indokolt, akkor olyan vagyok, mint a "kormányszóvivő"! Értsd az utóbbin azt...,  cheesy
Kanada... Ha olvastad az ajánlott linkemet....  'szal Kanada valóban egy gazdag... De! Ott a rezervátumban "Rusnya Ülő Bölény Unokája"-t állami pénzen kiképezik arra, hogy telepítse, üzembehelyezze, és fónia üzemmódban ALAP szinten tudjon forgalmazni a "hatósággal", ha elmarad a bölényvonulás, és a rezervátum nem tudott este vacsorázni. És ez akkor történik meg, ha pölö az ügyeletes tiszt "bebrékózik" Rusnya Bölény Unokája"-nak a RIG.-be!
Értsük jól: Még nem éheznek, csak éhesek! Nagy különbség, de odafigyelnek rá! MERT ÁLLAMI KATASZTRÓFAVÉDELMI FELADAT! A rádióamatőrök azért vannak, mert azok ÚTBAESTEK! És van PÁR SZÁZ KÉPZETT EMBER, aki adott esetben, szervezetileg partner lehetne! Mán bocs hogy ismétlem magam! (Kanada ugyan qrva nqgy, és ott kell a rezervált Ülő Bika.... Nálunk meg rádióamatőrök, vagyunannyian, mint Pócson a sz@r...., és ha leesik egy kő, az háztetőre esik!
 Nem is kellenénk sokan, de nem akarom a nem akarókat kapacitálni eme humanitárius dologra! Persze lennénk a vagy párezerből néhány "őrűlt", és áldoznánk is rá párszázan!
Kérdésem: KELLÜNK?
Namármost: Én ennek az legelejéről beszélek, ejtek szót.
Miért?
Mert nálunk lóf@sz van esti fénnyel! Nem katasztrófavédelem! Van egy csomó "szemfényvesztő", aki azt állítja, hogy magyarisztánban nincs katasztrófahelyzet, nálunk nics tornádó nagyságú szélvihar, ráadásul poziciójából eredőn azt állítja hogy mindazt amit látsz az internettre feltöltve , az nem az okán van... Az csak a sajnálatom, hogy komolynak mondott (vélt emberek) ennek még hisznek is. (Írjam ide, hogy.... személyes okok miatt inkább nem...)
Aztán amikor itthon állok "tökig" a vízben, és jön az aktuális riporter, és mondja a hülyeségét, hát....   vízbefolytanám!
Drusza! Tök mindegy melyik frekin! Nekem, mivel ezidáig nem volt gubanc, a "vóki-tóki" frekijét favorizáltam, mert azt...
Öt megát én csak az eddigi "lobbizás" okán emlegettem! Az csak a hiúságomat legyezgetné, ha az NHH engedélyével valamelyik sáv egy picinnyét a rádióamatőrök közös egyetértés okán a katasztrófarádiózásnak hagynák meg!
No, ennyi Kedves Druszám!
Gyuri
Naplózva
Farkas György
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #63 Dátum: 2010 Június 22, 15:18 »

Végigolvasva ezt a topic-ot, számomra rendkívül mulatságos, hogy azok erőltetik a rádióamatőr katasztrófaelhárítást, akik véletlenül sem fordulnak elő a sávokban, békeidőben sem.

Az aktív amatőrök viszont kétségeiket hangsúlyozzák.

Lehet, hogy ők tudják, hogy miről beszélnek?

Jótanács botcsinálta katasztrófa elhárítóknak: Kezdjetek el egy kicsit QSO-zni! Hogy tudjátok, milyen az.

73, DX, találkozzunk a sávokban!

János, 5GN

P.S. Ez itt nem Kanada. Itt, ha jól eldobsz egy követ, háztetőre esik le. És nincs jegesmedve meg hómező.

Kedves János!
Ez hozzászólásod okán emlegettem meg a rókavadászatot....
Mán csak az okán (mégegyszer), hogy nem minden rókavadász sportot űző rádióamatőr(?) hívójeles, rádióösszeköttetéseket létesítő "spori"...
Namármost, ha ez...

...számomra rendkívül mulatságos, hogy azok erőltetik a rádióamatőr katasztrófaelhárítást,...

Akkor én kérek elnézést!

Gyuri
Naplózva
ha6pc
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #64 Dátum: 2010 Június 23, 06:37 »

A "KELLÜNK?" kérdésre a válasz : NEM. Nem kellünk.
Hiányzik az igény a rádióamatőrök közreműködésére. A gyakorlat ezt mutatja.
Ha ez nem így van,akkor hol jelentkezik ennek a cáfolata statisztikusan is?
Sehol. És innentől már csak elméleti fejtegetés minden más; ami nem feltétlen haszontalan,csak gyakorlati jelentőssége nincsen.
Hiányzik az üzemképes hírháló is. (Az állandóan hadrafogható technika magában kevés.)
Ezen belül csak pár dolog:  -készülék
                                     -frekvencia
                                     -kiképzés,gyakorlat,szakértelem
                                     -fegyelem,felelősségtudat
Az utóbbi sort magyarázom: hogyjétek el (tapasztalat) ,hogy egészen más dolog úgy rádiózni,hogy KELL és nem pedig LEHET;azzal,akivel éppen akarok.

Naplózva
Farkas György
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #65 Dátum: 2010 Június 23, 07:48 »

...Hiányzik az igény a rádióamatőrök közreműködésére. A gyakorlat ezt mutatja...

Üdv! Ahogy mondod! (Csak hallkan mondom: Ha még másnak is ez a véleménye, és tenne ez ellen, és adná magát, nem baj, ha rádióamatőr, usw... rolleyes smiley kiss)
Talán jelentkezik az "igény" zsigerből néhány "egyed" által...
És ahogy mondod Kedves Druszám: "Ami nem feltétlen haszontalan". És sajna az is igaz:
 " csak gyakorlati jelentőssége nincsen."
Az én véleményem az: Hogy most még!
Druszád

Naplózva
Farkas György
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #66 Dátum: 2010 Június 23, 10:19 »

Kedves Barátim!
Megkövetem minden Topiktársamat, aki netán...
Ha kissé "érdes" észrevételeim katasztrófa ügyben ütköznének mások véleményével. Mit ne mondjak a kasztrófa-RÁDIÓZÁS szükségességéről? És szánom ezt megértésűl, és nem az igazam állítása okán:

http://hvg.hu/itthon/20100622_komarom_foldrenges

Alig három kilóméterre lakom  Kerékteleki településtől. A rengést jómagam is észleltem. (Rekonstruálva az esetet.)
Irigylem azokat, akik katasztrófa okán "nyugodtak"! angry
Elnézést: Gyuri
Naplózva
ha6pc
Hero Member

Elérhető Elérhető

Profil megtekintése
« Válasz #67 Dátum: 2010 Június 23, 12:38 »

A katasztrófa-rádióhírközlés alapvető -szükséges-dolog.
Azonban rádióamatőr fórum lévén itt "off".
Naplózva
ha7lc
Full Member

Profil megtekintése
« Válasz #68 Dátum: 2010 Június 23, 15:53 »

A "KELLÜNK?" kérdésre a válasz : NEM. Nem kellünk.
Hiányzik az igény a rádióamatőrök közreműködésére. A gyakorlat ezt mutatja.
Ha ez nem így van,akkor hol jelentkezik ennek a cáfolata statisztikusan is?
Sehol. És innentől már csak elméleti fejtegetés minden más; ami nem feltétlen haszontalan,csak gyakorlati jelentőssége nincsen.
Hiányzik az üzemképes hírháló is. (Az állandóan hadrafogható technika magában kevés.)
Ezen belül csak pár dolog:  -készülék
                                     -frekvencia
                                     -kiképzés,gyakorlat,szakértelem
                                     -fegyelem,felelősségtudat
Az utóbbi sort magyarázom: hogyjétek el (tapasztalat) ,hogy egészen más dolog úgy rádiózni,hogy KELL és nem pedig LEHET;azzal,akivel éppen akarok.

Naplózva

Itt van a kutya elesve!
ha7lc
Full Member

Profil megtekintése
« Válasz #69 Dátum: 2010 Június 23, 16:06 »

Így bizony, ennél tömörebben nem lehetne megfogalmazni, tényleg nem kellünk.Míg volt rádióklubunk, gyakorta felvetődött a téma, a lényeg az volt: tolakodjunk oda!
Hát nem!
A profik gyanakvással szemlélik a laikus önkénteseket, akik ráadásul tényleg nem ismerik  a katasztrófák idején követendő eljárásokat. Párhuzamos tevékenységükkel zavart okoznak. Szakszerűtlen beavatkozással pedig kárt.
Akkor felmerült többekben a hivatalos beépülés, persze azonnal gyári készüléket kértek volna, valamint ügyeleti beosztást költségtérítéssel stb. Tudomásul kell venni, megváltozott a világ. Persze, ha van alkalmas készülék, ELLENÁLLOMÁS MEGFELELŐ HÍRKÖZLÉSI KAPCSOLATTAL, megoldható a segítés, de a katasztrófaelhárítás a járulékos felelősségvállalással ÁLLAMI FELADAT!   ........
Naplózva

Itt van a kutya elesve!
ha5gn
Hero Member

Profil megtekintése
« Válasz #70 Dátum: 2010 Június 23, 22:23 »

Így bizony, ennél tömörebben nem lehetne megfogalmazni, tényleg nem kellünk.
...

Bizony. Talán jobb is így ...

János, 5GN
Naplózva

73 & DX - János, HA5GN
ha6nn
Moderator
Hero Member

Profil megtekintése WWW
« Válasz #71 Dátum: 2010 Június 27, 11:00 »

Finálé:

Forrás: http://www.facebook.com/home.php#!/photo.phppid=4622525&id=20069212407&fbid=404195707407

Naplózva
Oldalak: 1 ... 3 4 [5] Fel Nyomtatás 
« előző következő »
Ugrás:  

Utolsó 5 Üzenetek:
2010 Szeptember 04, 10:11
Tegnap a 20.47-es pályán nem volt aktív az ISS...
2010 Szeptember 03, 19:21
iss aprs-en? aktív ebben a periódusban hallottam a 20:47 a következő áthaladás
2010 Szeptember 01, 21:40
Jó terjedés 1,8 MHz-en!
2010 Augusztus 31, 16:57
Köszöntelek, Mihály!
Legújabbak
írta HA7AT
[Ma - 20:57]

írta hg5ojw
[Ma - 20:57]

írta HA4UC